perjantai 19. kesäkuuta 2015

Istutus juttuja etupihalle

OOoooks!! Nyt on helpottunut mieli ja olo! Suurin homma on saatu purkkiin, enää on vain pikkuviimeistelyä ja somistelua jos siltä tuntuu. Pari päivää ollaan puurrettu aamupäivästä iltamyöhään ja tulokset näkyy.

Puutarhalta saimme mittojen mukaan tehdyn istutussuunnitelman kasvimäärineen. Mittasuhde omassa fyysissä tulosteessa on 1:100, eli paperilla 1 cm on 1 metri maastossa.
Sähköpostiin saapui tämä suunnitelma, niin oitis piti googlettaa kaikki oudot kasvit. Kaikki oli hyviä ja mieluisia. Oli kivoja yksityiskohtia ja hauskoja juttuja. Kivoin oli puolukat, näitä harvemmin näkee missään istutusten joukossa.

Hurautimme puutarhalle piirros mukana, johon oli näppärästi kirjattu mitä kutakin sorttia tarvitsee. Ja listahan on tälläinen;

1 Riippapihlaja, 6 Verhoangervoa, 6 Puolukkaa, 24 Grönlanninhanhikkia, 2 Pallohopeakuusta,
1 Pensassembra, 6 Kääpiökatajaa, 10 Ketoneilikkaa, 6 Sinilaakakatajaa, 10 Harmaa-ajuruohoa,
3 Pilarikatajaa "Norback", 3 Pesäkuusta, 6 Lamohietakirsikkaa, 5 Keijuangervoa, 5 Verikurjenpolvea

Yhteensä kasveja oli 94 poikasta. Samalla otimme mukaan 9 säkkiä Rodo- ja havumultaa sekä 8 säkkiä Puutarhan mustaa multaa. Pakun kyydissä kaikki yhdellä kertaa tuotiin. Ja aika vähältä määrältä tämä näytti, varsinkin kun tilaa on.
Kuvat otettu 18.6.2015
Oon kuullut ja lukenut monestakin paikkaa istutuskauhujuttuja... on ollut vääriä kasveja kimpassa jotka ei viihdy toistensa seurassa, eivät sovi ulkonäöltään keskenään, ovat väärässä paikassa olosuhteisiin nähden. Istutetaan väärin, joko liian tiheään tai sitten harvaan ja on hölmön näköinen. Joten päätettiin jo aikoja sitten, että ammattilainen saa katsoa sopivat kasvit tähän meidän ympäristöön toivomallamme tyylillä. No, nämä sopii kyllä toisiinsa ja meidän ympäristöön täydellisesti!

Seuraava vaihe olikin kartan lukua ja rehujen asettelu oikeisiin kohtiin. Sovimme puutarhurin kanssa, että käy tarkastamassa kasvien paikat ja neuvoo istutuksen. Näin tapahtui ja sanoi että kaikki on oikeen hyvin. Puutarhuri kertoi vielä vinkin, että purkki otetaan vasta sitten pois kun on menossa istutusmonttuun. Jotkut ottaa ruukusta pois ja juurakot saattaa olla pitkänkin aikaa näkösällä. Jos aurinko paistaa juurakkoon 10 sekuntia, niin kasvuunlähtö hidastuu huomattavasti. Tätä en tiennyt!! Joten otimme ruukut pois vasta sitten kun oli menossa maahan. Niin olisin kyllä muutenkin tehnyt. Tyhjät ruukut saimme palauttaa puutarhalle takaisin, siellä ne pesee ja kierrättävät uudelleen.

Istutus puuhat sujui muittamutkitta sujuvasti ja riitelemättä! Ainut vaan, että havumultaa piti hakea lisää. Samalla reissulla otimme matkaan mukaan multakatetta Ketoneilikkaa, Harmaa-ajuruohoa ja Verikurjenpolvea varten. Sekä muille alueille tavallista haketta. Estää rikkojen tulemista, multa pysyy kosteampana pidempään.

Kolme kiveäkin oli merkitty karttaan ja ne onneksemme oli luotu tontille valmiiksi. Muutakuin nostelimme kottikseen kivet vuorotellen tuskaisilla hikipisaroilla höystettynä. Sopivat kuin nakutettuna! Kivien päälle jotain romua joskus... heeh!

Istutukset kun oli saatu valmiiksi. Niin aloitimme katteen laiton. Kello olikin yhtäkkiä ilta 10 ja kaupat kiinni ja katteet loppu ja rajusti loppu... Joten päätimme, että jos nukuttais yön yli niin kuin normaalit ihmiset!! Ja jatketaan aamulla kaupankautta. Ja niin teimme! Haimme 3 kertaa lisää haketta. Sanoin heti alkuun, että ota kunnolla niitä säkkejä. Toinen sanoo, että kyllä ne riittää, mutta eipä riittäny ei. Kaikkiaan tälle alueelle meni 4080 litraa haketta. Plus kolme säkillistä multakatetta. 5-8 cm paksuudelta laitettiin nyt ekalla kierroksella, syksyllä voi lisätä vähän lisää jos on tarvis.

Kuvat otettu 19.6.2015


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti